Τοπογραφία - Οργάνωση της πόλης
Στην πρώτη αίθουσα του ορόφου η ενότητα εισάγει τον επισκέπτη στην τοπογραφία της αρχαίας Κέρκυρας και στους βασικούς πολιτικούς θεσμούς της.

Τοπογραφικά ορόσημα στη διαμόρφωση της αρχαίας πόλης υπήρξαν τα δυο λιμάνια της και η χερσόνησος του Κανονιού, η οποία χαρακτηρίζεται από λοφώδη εξάρματα στα ανατολικά και ήπιο ανάγλυφο στα δυτικά. Σημαντικό χωροταξικό στοιχείο στον πολεοδομικό σχεδιασμό αποτέλεσε το ισχυρό οχυρωματικό τείχος που την προστάτευε και παράλληλα τη διαχώριζε από τη νεκρόπολη, η οποία αναπτυσσόταν στα βόρειά της, στην περιοχή της σημερινής Γαρίτσας. 

Επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της πόλης ήταν η αγορά, τμήματα της οποίας έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή της Παλαιόπολης. Εκεί συγκαλείτο η Αλία, δηλαδή η συνέλευση του κερκυραϊκού δήμου, για τη συζήτηση θεμάτων της πολιτείας και τη λήψη αποφάσεων. Από το χώρο αυτό προέρχονται διάφορες επιγραφές πολιτικού περιεχόμενου, όπως για παράδειγμα ένα ψήφισμα του δήμου, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο.

Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται και άλλα επιγραφικά τεκμήρια δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως δύο χάλκινες προξενικές στήλες και ένα μολύβδινο έλασμα, στο οποίο συντάχθηκε η υποθήκη μιας οικίας.

Μαρµάρινη πλίνθος µε αναθηµατική επιγραφή σε δύο συνεχόµενες πλευρές. Ο αναθέτης, αρχιγραµµατέας του ξυστού (στοά για την εκγύµναση των δροµέων) από την Έφεσο, ευχαριστεί τον προστάτη των ναυτιλοµένων Δία Κάσσιο, που τον έσωσε από ναυάγιο. 2ος αι. µ.Χ.
Χάλκινη ενεπίγραφη προξενική πινακίδα προς τιμή του Φιλιστίωνα, γιου του Θευδώρου από τους Λοκρούς. Τέλος 3ου αι. π.Χ.
Ενεπίγραφο έλασμα μολύβδου, το οποίο αναφέρει τη σύναψη ενώπιον μαρτύρων ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ δυο γυναικών, της Λαμαίθας και της Μυρτίδας, σχετικά με την υποθήκευση της οικίας της δεύτερης. Α΄ μισό 2ου αι. π.Χ
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας