Ταφικά έθιμα

Το νεκροταφείο της αρχαίας Κέρκυρας απλωνόταν εκτός των τειχών, στην αμμώδη ακτογραμμή της σημερινής Γαρίτσας, στις υπώρειες του λόφου του Σωτήρος αλλά και πέριξ του Υλλαϊκού λιμένος. Χαρακτηριστική είναι η έκτασή του, η πυκνότητα των ταφών, η ποικιλία των ταφικών πρακτικών (ενταφιασμός σε σαρκοφάγους, κεραμοσκεπείς ή κιβωτιόσχημους τάφους ή απλούς λάκκους, εγχυτρισμός και καύση), καθώς, επίσης, η μεγάλη διάρκεια χρήσης του, από τα αρχαϊκά έως και τα ελληνιστικά χρόνια.

Επί των μνημάτων συνηθιζόταν να στήνονται απλά ή πολυτελή σήματα, τα οποία σήμαιναν τη θέση του τάφου και πληροφορούσαν για το νεκρό. Στη συλλογή του μουσείου ανήκουν ορισμένα σημαντικά επιτύμβια μνημεία της αρχαϊκής περιόδου, όπως το περίφημο πώρινο λιοντάρι που βρέθηκε κοντά στο κενοτάφιο του Μενεκράτη και θεωρήθηκε ότι αποτελούσε την επίστεψή του, η λίθινη στήλη του Αρνιάδα και το κιονόκρανο του Ξεμβάρους.

Στις προθήκες της αίθουσας εκτίθεται, επίσης, μια πλούσια συλλογή από κτερίσματα τάφων της αρχαίας νεκρόπολης. Τα αντικείμενα που συνήθως συνόδευαν τους νεκρούς ήταν πήλινα αγγεία, ειδώλια και αντικείμενα προσωπικής χρήσης, όπως στλεγγίδες, καθρέφτες, κοσμήματα και πόρπες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δανάκες, τα χρυσά ελάσματα σε μορφή νομισμάτων που τοποθετούσαν πάνω στο νεκρό και αποτελούσαν ναύλο για το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο και οι κατάδεσμοι. Οι κατάδεσμοι ήταν μολύβδινα ελάσματα με κατάρες και μαγικό περιεχόμενο, τα οποία τυλίγονταν και σφραγίζονταν με καρφί. Τα τοποθετούσαν σε τάφους, προκειμένου το μήνυμά τους να μεταφερθεί μέσω του νεκρού στον Κάτω Κόσμο.

«Λέων του Μενεκράτους» Επιτύµβιο λιοντάρι, έργο κορίνθιου γλύπτη. Τέλη 7ου αι. π.Χ. Θεωρήθηκε ότι ήταν τοποθετηµένο πάνω στο δηµόσιο κενοτάφιο του Μενεκράτους
Επιτύµβια ενεπίγραφη στήλη του Αρνιάδα Το επίγραµµα, χαραγµένο βουστροφηδόν (µε εναλλασσόµενη φορά γραφής) σε οµηρικό εξάµετρο, αναφέρει το θάνατο του Αρνιάδα σε µάχη κοντά στα πλοία, στις όχθες του Άραχθου ποταµού. Πρώιµος 6ος αι. π.Χ.
Κιονόκρανο του Ξεµβάρους Δωρικό ενεπίγραφο κιονόκρανο. Ανήκε σε επιτύµβιο κίονα, τοποθετηµένο πάνω στον τύµβο του Ξεµβάρους, γιου του Μείξιος. Η επιγραφή στον άβακα σε εξάµετρο επί τα λαιά (από δεξιά προς αριστερά). Α’ µισό 6ου αι. π.Χ.
Αμφορέας με πώμα, καλυμμένος και σφραγισμένος με φύλλα μολύβδου. Ελληνιστική περίοδος.
Χάλκινα τεφροδόχα αγγεία (λέβητας και λεκανίδα). Τέλη 7ου – 6ος αι. π.Χ.
Ειδώλιο Ταναγραίας. Τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.
Κατάδεσμος (μολύβδινο έλασμα με κατάρες). Ελληνιστική περίοδος
Δανάκη (χαρώνειος οβολός). Ελληνιστική-Ρωμαϊκή περίοδος
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας