Η λατρεία της Αρτέμιδος

Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος. Κεντρική θέση σε αυτή καταλαμβάνει το γιγαντιαίο πώρινο αέτωμα με τη Μέδουσα Γοργώ, το οποίο προέρχεται από το ναό της Αρτέμιδος. Το επιβλητικό αυτό έργο της αρχαϊκής γλυπτικής αποτελεί εμβληματικό έκθεμα του μουσείου, καθώς  είναι στενά συνυφασμένο με την ίδρυσή του και αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της ελληνικής τέχνης.

Η λατρεία της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα ήταν παλιά και πολύ διαδεδομένη, γι’ αυτό και οι Κερκυραίοι ίδρυσαν στην πόλη τους,  ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., ένα σπουδαίο ιερό προς τιμήν της. Περίοπτη θέση στο ιερό κατείχε ο ναός της θεάς, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μνημείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα πρωιμότερα σωζόμενα παραδείγματα του δωρικού ρυθμού.

Το αέτωμα, έργο άγνωστου καλλιτέχνη σαφώς, όμως, επηρεασμένου από την κορινθιακή τέχνη, ήταν τοποθετημένο στην δυτική όψη του ναού και κοσμείται με ανάγλυφη γλυπτική σύνθεση. Στο κέντρο της παρίσταται η Μέδουσα, μορφή κολοσσική με δαιμονικά χαρακτηριστικά, η οποία συμβολικά παραπέμπει στην Αρτέμιδα και την ιδιότητά της ως προστάτιδας των άγριων ζώων. Η Μέδουσα πλαισιώνεται δεξιά και αριστερά από τα παιδιά της, τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, και το Χρυσάορα. Θεματικά η σύνθεση συμπληρώνεται και στις δυο πλευρές από δύο λεοντοπάνθηρες και σκηνές της Τιτανομαχίας.

Στην αίθουσα εκτίθενται, επίσης, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία και άλλα ευρήματα από το ναό της Αρτέμιδος και τον ευρύτερο χώρο του ιερού καθώς, επίσης, σύνολα πήλινων ειδωλίων της θεάς, τα οποία βρέθηκαν κατά χιλιάδες σε περιοχή της αρχαίας πόλης. 

Το δυτικό αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς. 590-570 π.Χ. περίπου
Γοργώ
Χρυσάορας
Λεοντοπάνθηρας
Σκηνή Τιτανομαχίας (Δίας-Ιαπετός)
Τµήµα πώρινης πλάκας, πιθανόν µετόπης, µε παράσταση µαχόµενου οπλίτη Πρώτη οικοδοµική φάση του ναού της Αρτέµιδος. 590-570 π.Χ. περίπου
Ενεπίγραφη αναθηµατική στήλη στην Αρτέµιδα. 3ος αι. π.Χ.
Πήλινα αγαλματίδια Αρτέμιδος από αποθέτη νότια του ιερού. Ύστερος 6ος-α΄ μισό 5ου αι. π.Χ.
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας