Περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας διαθέτει μια σημαντική συλλογή αρχαιοτήτων που προέρχονται ως επί το πλείστον από την πόλη και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κέρκυρας καθώς επίσης και από διάφορες άλλες θέσεις του νησιού, όπως η Κασσιώπη, η Αχαράβη, ο Αλμυρός, ο Αφιώνας και η Ρόδα. 

Η μουσειακή έκθεση αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, στο ισόγειο του κτηρίου και στον όροφο. 

Στο ισόγειο φιλοξενείται η προϊστορική συλλογή και ευρήματα που σχετίζονται με την ίδρυση της αρχαίας πόλης κατά την περίοδο του αποικισμού και τις επαφές της με άλλες ισχυρές ελληνικές πόλεις. 

Στις τέσσερις αίθουσες του ορόφου παρουσιάζεται μέσα από  έξι θεματικές ενότητες η ιστορική πορεία της Κέρκυρας από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η έκθεση είναι οργανωμένη στις εξής ενότητες:

Ισόγειο

  • Προϊστορική Κέρκυρα, Αίθουσα Αύγουστου Σορδίνα
  • Αποικισμός, Ταυτότητες - Παραδόσεις

Όροφος

  • Τοπογραφία, Οργάνωση Πόλης
  • Ιδιωτικός Βίος
  • Ταφικά 'Εθιμα
  • Λατρείες
  • Λατρεία Αρτέμιδος
  • Δημόσιος βίος - Οικονομία

Η διάταξη της έκθεσης ακολουθεί την αντίληψη ότι τα εκθέματα αποτελούν ένα μέσον αφήγησης και βιωματικής πρόσληψης του παρελθόντος. Έτσι, ο επισκέπτης καλείται μέσα από την περιήγησή του στο μουσείο, την προβολή βίντεο και τη χρήση διαδραστικών μέσων να ανακαλύψει όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων της αρχαίας Κέρκυρας, τη σχέση τους με το θάνατο και τους νεκρούς, τις λατρευτικές αντιλήψεις τους, τις βιοτεχνικές και οικονομικές δραστηριότητές τους και, προπαντός, τη σημασία που είχε ο θεσμός της πόλης – κράτους, το ιδεολογικό σχήμα που συγκροτούσε και συνείχε το δημόσιο και ιδιωτικό βίο, στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας