Δημόσιος βίος – Οικονομία

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην οικονομική και πολιτική οργάνωση της αρχαίας Κέρκυρας και σε εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Η γεωργική και βιοτεχνική παραγωγή του νησιού σε συνδυασμό με την ευνοϊκή γεωγραφική θέση του πάνω σε ρότες του θαλάσσιου εμπορίου προς την Ιταλία, τη Σικελία και την Αδριατική ήταν τα στοιχεία που συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξή του. Γνωστά εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού ήταν το λάδι και το κρασί, τα οποία μεταφέρονταν μέσα σε αμφορείς που παράγονται στο νησί. Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα προερχόμενα από κεραμικά εργαστήρια, τα οποία πέρα από αμφορείς και αγγεία, παρήγαγαν επίσης κεράμους, ειδώλια και υφαντικά βάρη.

Ενδεικτική της έκτασης των εμπορικών επαφών της Κέρκυρας είναι η ανεύρεση στις ανασκαφές ξένων, εισηγμένων αντικειμένων και αντίστοιχα, η εμφάνιση κερκυραϊκών αμφορέων και νομισμάτων σε διάφορες πόλεις του ελλαδικού κόσμου και σε περιοχές μακρινές, όπως η Ιταλία, η Αφρική και η δυτική και ανατολική Μεσόγειος.

Σημαντικό μέσον συναλλαγής των Κερκυραίων από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σύμβολο της αυτονομίας και της οικονομικής ευρωστίας τους, είναι το νόμισμά τους. Στο μουσείο εκτίθενται πλούσια συλλογή διάφορων κερκυραϊκών κοπών, δύο νομισματικοί θησαυροί, όπως επίσης και νομίσματα άλλων πόλεων που βρέθηκαν στο νησί. 

Κερκυραϊκός αµφορέας µεταφοράς αγαθών. Ύστερος 6ος-πρώιµος 5ος αι. π.Χ.
Μήτρα κατασκευής πήλινου αγαλματιδίου Αρτέμιδος σε διασκελισμό. 4ος αι. π.Χ.

Αργυρός κερκυραϊκός στατήρας. 585-500 π.Χ. Στον εμπροσθότυπο παρίσταται αγελάδα που θηλάζει μοσχαράκι και στον οπισθότυπο διπλό φυτικό κόσμημα μέσα σε έγκοιλο ορθογώνιο.
Χείλος αττικού μελανόμορφου κρατήρα με παράσταση του άθλου του Ηρακλή με το λέοντα της Νεμέας. 6ος αι. π.Χ.
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας