Αποικισμός, Ταυτότητες - Παραδόσεις

Στην εισαγωγική αυτή ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται το ιστορικό της ίδρυσης της πόλης της Κέρκυρας και η διαμόρφωση της πολιτειακής της ταυτότητας στο πλαίσιο των ιστορικών εξελίξεων της περιόδου που είναι γνωστή ως αποικισμός.

Μέσα από την παρουσίαση μύθων, παραδόσεων, ιστορικών μαρτυριών, αρχαίων πηγών, επιγραφικών στοιχείων και αρχαιολογικών ευρημάτων δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει το σύνθετο πολιτικό σκηνικό του 8ου αιώνα π.Χ., όταν οι ελληνικές πόλεις-κράτη στην προσπάθειά τους να επεκταθούν οικονομικά, οργάνωναν αποικιστικές εξορμήσεις στη Μικρά Ασία, τον Εύξεινο Πόντο, την Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο.

Η ίδρυση της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτής της αποικιστικής πολιτικής και η εξέλιξή της σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από αυτή. Τα γεγονότα γύρω από την αποίκιση της Κέρκυρας είναι κάπως συγκεχυμένα στις αρχαίες πηγές. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο οι πρώτοι αποικιστές του νησιού ήταν Ευβοείς από την Ερέτρια. Αποδείξεις αυτού του πρώτου αποικισμού,  που ενδεχομένως να έλαβε χώρα στα μέσα του 8ου αιώνα, αναζητώνται σήμερα σε μύθους
και τοπωνύμια.

Λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στα 734 π.Χ., το νησί δέχθηκε μια νέα ομάδα αποίκων από την Κόρινθο, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο  Στράβωνας, αφού πρώτα απομάκρυναν τους Ευβοείς, ίδρυσαν μια νέα αποικία, τη  Χερσούπολη. Η πόλη αυτή εκτεινόταν στη σημερινή χερσόνησο του Κανονιού, μεταξύ δύο φυσικών λιμανιών και οφείλει το όνομά της στο Χερσικράτη, Κορίνθιο αριστοκράτη της γενιάς των Βακχιαδών, ο οποίος ηγείτο της αποικιστικής αποστολής.


Η μνήμη της παράδοσης αυτής διασώζεται ζωντανή στην επιγραφή ενός 
αναθηματικού μνημείου του 200 π.Χ. από το ιερό της Αρτέμιδος, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο. Στο λίθινο αέτωμα που κοσμούσε το μνημείο η επιγραφή «ΧΕΡΣΙΚΡΑΤΙΔΑΝ ΠΑΤΡΩΙΣΤΑΝ» μας πληροφορεί ότι πρόκειται για αφιέρωμα μιας ομάδας πολιτών καταγόμενων από το Χερσικράτη, τον Κορίνθιο οικιστή της πόλης.

Η Κέρκυρα γρήγορα εξελίχθηκε σε σημαντική ναυτική και οικονομική δύναμη και ίδρυσε η ίδια δικές της αποικίες στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές (Επίδαμνος, Απολλωνία). Η κυριαρχία της στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και η τάση της για ανεξαρτητοποίηση την οδήγησαν σε σύγκρουση με τη μητρόπολή της, την Κόρινθο, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.).

Οι δεσμοί της Κέρκυρας με την Κόρινθο, οι εμπορικές και οικονομικές επαφές της αλλά και οι καλλιτεχνικές επιρροές από άλλες ισχυρές πόλεις του ελληνικού κόσμου, όπως η Αθήνα, προβάλλονται στην έκθεση μέσα από επιλεγμένα αγγεία κορινθιακής και αττικής προέλευσης ή παράδοσης. 

Αετωµατική απόληξη αναθηµατικού µνηµείου µε την επιγραφή ΧΕΡΣΙΚΡΑΤΙΔΑΝ ΠΑΤΡΩΙΣΤΑΝ. Είχε ανατεθεί στη θεά Αρτέµιδα από µέλη γένους καταγόµενου από τον οικιστή της Κέρκυρας Χερσικράτη. 200 π.Χ.
Όστρακο με απεικόνιση πρύμνης  πλοίου. Ύστερη γεωμετρική περίοδος
Πρωτοκορινθιακή τριφυλλόσχημη οινοχόη. 650-630 π.Χ.
Όλπη μεταβατικής πρωτοκορινθιακής περιόδου. 630-615 π.Χ.
Αττικό μελανόμορφο λουτήριο με παράσταση λεόντων και ιππέων. Αποδίδεται σε μαθητή του ζωγράφου Σοφίλου. 590-580 π.Χ.
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας