Επιτύμβιο αρχαϊκό λιοντάρι

Στα μέσα του 19ου αι., συνεργεία του αγγλικού στρατού εκτελούσαν εργασίες κατεδάφισης στο ενετικό οχυρό του Σωτήρα, στον ομώνυμο λόφο στην περιοχή της Γαρίτσας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών εντοπίστηκε το 1843 μέρος της νεκρόπολης της αρχαίας Κέρκυρας. Μια  στοιχειώδης ανασκαφική έρευνα, που διεξήχθη τότε από τους Άγγλους, έφερε στο φως πληθώρα τάφων της αρχαϊκής περιόδου μεταξύ των οποίων το μνημείο του Μενεκράτη, καθώς και διάφορα ταφικά σήματα, κυρίως της αρχαϊκής εποχής (τέλη του 7ου αι. π.Χ – μέσα 6ου αι. π.Χ.).

Το σημαντικότερο και το πιο γνωστό από τα ταφικά σήματα που εντοπίστηκαν είναι ένα γλυπτό λιοντάρι ασσυριακού τύπου, κατασκευασμένο από ντόπιο πωρόλιθο. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της πλαστικής των αρχαϊκών χρόνων και ένα από τα πρωιμότερα επιτύμβια λιοντάρια, καθώς χρονολογείται στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.

Το γλυπτό είναι γνωστό ως «Λέων του Μενεκράτη», καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι αποτελούσε την επίστεψη του ομώνυμου ταφικού μνημείου. Το μνημείο αυτό, πιθανόν κενοτάφειο, χρονολογείται περίπου στα 600 π.Χ. Πρόκειται για λιθόκτιστο κυκλικό κτίσμα από ντόπιο πωρόλιθο με κωνικό επιστέγασμα. Στον ανώτερο δόμο φέρει επίγραμμα σε δακτυλικό εξάμετρο, σύμφωνα με το οποίο το μνημείο είναι αφιερωμένο στο Μενεκράτη, γιο του Τλασία, από την Οιάνθεια (σημερινό Γαλαξίδι), στην οποία διετέλεσε πρόξενος της Κέρκυρας και έχασε τη ζωή του σε θαλάσσιο ταξίδι. Η επιγραφή, σε κορινθιακό αλφάβητο, είναι χαραγμένη επί τα λαιά (από τα δεξιά προς τα αριστερά). Η αρχή της σημειώνεται από ρόμβο και φέρει σημεία στίξης.


         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας