Ενεπίγραφο μολύβδινο έλασμα οικονομικού περιεχομένουΜολύβδινο έλασμα, ύψους 9,5εκ και πλάτους 9 εκ.,  στην επιφάνεια του οποίου σώζεται το κείμενο ενός συμφωνητικού, το οποίο συστάθηκε ενώπιον μαρτύρων μεταξύ δύο γυναικών, της Λαμαίθας και της Μυρτίδας, με αντικείμενο την ενεχυρίαση ενός σπιτιού που ανήκε στη δεύτερη. 

Η συμφωνία προέλβεπε ότι η Λαμαίθα θα αναλάμβανε να πληρώσει δόσεις αξίας 225 αργυρών νομισμάτων αντί της Μυρτίδας, υποχρέωση που πιθανώς ανέλαβε ως εγγυήτριά της στο πλαίσιο κάποιας άλλης σύμβασης, ίσως δανείου, με τρίτο συμβαλλόμενο πρόσωπο. Αδυνατώντας η Μυρτίς ν' ανταποκριθεί στο χρέος της, η Λαμαίθα κλήθηκε να το αποπληρώσει με τον όρο ότι η Μυρτίς, μετά την απόσβεση της οφειλής, θα της επέστρεφε το καταβληθέν ποσό. Ως ενέχυρο για την εξασφάλιση της δανείστριας Λαμαίθας τέθηκε το σπίτι της Μυρτίδας υπό μορφή αντιχρήσεως. Βάσει του συμφωνητικού η Μυρτίς θα εξακολουθούσε να βαρύνεται με τις δαπάνες συντήρησης της οικίας της, ενώ η δανείστρια Λαμαίθα θα απαλλασσόταν για το διάστημα ισχύος της υποθήκης από κάθε ευθύνη για την κατάσταση του ακινήτου. Σε περίπτωση που η Μυρτίς δεν κατάφερνε ν' ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, τότε η Λαμαίθα θα εισέπραττε το οφειλόμενο ποσό από την πώληση της οικίας.

Το έλασμα βρέθηκε το 1999 σε σωστική ανασκαφή στην περιοχή του Φιγαρέτου στο Κανόνι και χρονολογείται στο α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.


Θεός. Λαμαίθα δεκάτας
Πολιτᾶν οἰκίαν ὑποκαττί-
θεται τὰν ἐν ἅκραι πὰρ Μυρ-
τίδος - ἀρ(γυρίου) – ΗΗΔΔΠ, τὰς δὲ κατα-
5 βολὰς Λαμαίθαν κατα-
βάλλειν. Ἐπεὶ δέ κα λύε-
σθαι, χρὴ ἡ Μυρτὶς μηνὸς
Ἀπελλαίου ἀποδόμεν
τὠργύριον τὰν δ’ οἰκίαν
10 Μυρτίδα εὐτροπίζειν, αἴ τί
κα δῇ. Πρύτανις Νέσσος,
μεὶς Φοινικαῖος. Ἐπάκοι˙
Λαμαίθαι Ἀριστόμνη Ἀριστοδά/μου,
Μυρτίδι Φόρυς ἈρχαγάθουΘεός. Η Λαμαίθα, που ανήκει στην δεκάτη υποδιαίρεση της φυλής των Πολιτών, λαμβάνει ως υποθήκη από την Μυρτίδα μία οικία στην «άκραν» έναντι διακοσίων είκοσι πέντε αργυρών μονάδων, τις δόσεις δὲ θα καταβάλλει η Λαμαίθα. Όταν αποπληρωθεί το χρέος, πρέπει η Μυρτίς να επιστρέψει τα χρήματα· την δὲ οικία θα επισκευάζει η Μυρτίς, εάν κάτι χρειάζεται. Επί πρυτάνεως Νέσσου, τον Φοινικαίο μήνα. Μάρτυρες˙ για την Λαμαίθα η Αριστόμνη, κόρη του Αριστοδάμου, για την Μυρτίδα ο Φόρυς, γιος του Αρχαγάθου.
         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας