Αττικό μελανόμορφο λουτήριο


Αττικό λουτήριο το οποίο αποδίδεται στο εργαστήριο του Σοφίλου, φημισμένου αγγειογράφου του 6ου αι. π.Χ. Χρονολογείται στην πρώιμη αρχαϊκή περίοδο, γύρω στα 590-580 π.Χ.

Στη μία πλευρά του αγγείου εικονίζονται δύο αντικριστοί λέοντες εκατέρωθεν φυτικού κοσμήματος και δύο άνθη λωτού σταυροειδώς διαταγμένα, ενώ στην πλευρά παριστάνονται τρεις ιππείς σε καλπασμό. Πιθανόν πρόκειται για σκηνή ιππικών αγώνων. Παραπληρωματικοί ρόδακες γεμίζουν τα κενά.

Η γραμμή εδάφους των παραστάσεων ορίζεται από πλατειά μελανή ταινία, ενώ μεταξύ αυτής και της μελανής κωνικής βάσης υπάρχει ζώνη με μελανές λογχόσχημες ακτίνες επάνω σε ανοιχτόχρωμο βάθος. Το κενό κάθε λαβής είναι μελαμβαφές, εκτός από δύο μικρές τριγωνικές επιφάνειες που διατηρούνται στο χρώμα του πηλού. Το επίπεδο χείλος του αγγείου διακοσμείται με σειρά ροδάκων. Το εσωτερικό του αγγείου είναι ολόβαφο.

Το λουτήριο, αγγείο που χρησίμευε για νίψιμο (πλύσιμο χεριών και προσώπου) κατά τη διάρκεια των νεκρικών τελετών, βρέθηκε στην περιοχή του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (σημερινή περιοχή Γαρίτσας), τοποθετημένο πλησίον μεγάλου ταφικού πίθου που περιείχε καμένα οστά. Αποτελεί το αρχαιότερο αττικό αγγείο που έχει βρεθεί στην Κέρκυρα.

         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας