Αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος


Το αέτωμα κοσμούσε τη δυτική όψη του ναού. Έχει μήκος 17,02 μ. και ύψος 3,18 μ. και έχει κατασκευασθεί από ντόπιο πωρόλιθο. Θεωρείται έργο Κορίνθιου γλύπτη και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Η περίοδος κατασκευής του αετώματος συμπίπτει με σημαντικές πολιτικές μεταβολές στην Κέρκυρα, καθώς γύρω στο 585/3 π.Χ. απαλλάσσεται
από την ηγεμονία των Βακχιαδών της Κορίνθου. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν η κατασκευή του αετώματος πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της κορινθιακής κηδεμονίας ή μετά, όταν το νησί απέκτησε την αυτονομία του.

Στο κέντρο της γλυπτικής σύνθεσης παρίσταται μετωπικά η φτερωτή Μέδουσα Γοργώ σε «εν γούνασι δρόμο», πλαισιωμένη από τα δύο παιδιά της, τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, που αποτελούσε έμβλημα της Κορίνθου, και τον Χρυσάορα (χρυσόν άορ=χρυσό σπαθί). Η Γοργώ, το δαιμονικό πλάσμα που απολίθωνε όποιον την κοίταζε, εμφανίζεται εδώ με διογκωμένους οφθαλμούς, στόμα μισάνοιχτο και τη γλώσσα έξω. Η κόμη της γύρω από το μέτωπο στολίζεται με βοστρύχους από φίδια, ενώ δύο φίδια προβάλλονται πάνω από τους ώμους και τη μέση της. Φοράει φτερωτά σανδάλια και κοντό χιτωνίσκο, ο οποίος δένεται στη μέση με ζώνη από περιελισσόμενα φίδια.

Την κεντρική αυτή παράσταση πλαισιώνουν δύο καθιστά μυθικά θηρία, δύο λεοντοπάνθηρες. Τα υποταγμένα άγρια ζώα συνοδεύουν συνήθως την προστάτιδα των άγριων ζώων (Πότνια θηρών), που δεν είναι άλλη από τη θεά Αρτέμιδα. Λόγω του συσχετισμού αυτού, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν τη Γοργώ ως αρχαιότερη ή προελληνική υπόσταση της Αρτέμιδος.

Στα άκρα του αετώματος απεικονίζονται σε μικρότερη κλίμακα άλλες σκηνές: στα δεξιά, εικονίζεται ο Δίας να κεραυνοβολεί έναν άνδρα, ενώ στα αριστερά μια καθιστή μορφή με ανασηκωμένο το χέρι σε στάση ικεσίας απειλείται από το δόρυ ενός πολεμιστή που δε σώζεται. Κατά την επικρατέστερη άποψη στις συγκεκριμένες παραστάσεις αποδίδονται σκηνές της Τιτανομαχίας, της πάλης δηλαδή των θεών εναντίον των γονέων τους. Έτσι, στα δεξιά θεωρείται ότι ο Δίας κεραυνοβολεί τον Τιτάνα Ιαπετό, ενώ στα αριστερά ο Ποσειδώνας επιτίθεται με δόρυ στον ένθρονο Κρόνο ή τη Ρέα και το κτίσμα, που διακρίνεται στο βάθος είναι ίσως ο πύργος των Mακάρων, όπου είχε αποσυρθεί ο αρχηγός των Τιτάνων μετά την επικράτηση των νέων θεών.

Στη μυθολογία κάποια τοπωνύμια της Κέρκυρας και της απέναντι ηπειρωτικής χώρας συνδέονται με την Τιτανομαχία, όπως τα Κεραύνια όρη, η Κρόνια θάλασσα ή η Δρεπάνη, αρχαία ονομασία του νησιού. Η προέλευση των μύθων που συνδέονται με την Τιτανομαχία ή τη Γιγαντομαχία είναι ευβοϊκή και, ενδεχομένως, οι γεωγραφικοί συσχετισμοί τους με την Κέρκυρα να ανάγονται στην πιθανή αποικιστική παρουσία των Ευβοέων στο νησί. Σε αυτή την περίπτωση η απεικονιστική θεματολογία του αετώματος θα μπορούσε να συμπυκνώνει συμβολισμούς σχετικά με την ιστορική καταγωγή των Κερκυραίων.

         
Επικοινωνία:
Βράιλα 1, Τ.Κ. 49131, Κέρκυρα,
τ +30 26610 30680 f +30 26610 47951
efaker@culture.gr
Ώρες Λειτουργίας:
Από 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020:
Καθημερινά εκτός Τρίτης: 08:00 - 16:00

Εισιτήρια:
Κανονικό: 6€, Μειωμένο: 3€.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως.

Όροι Χρήσης
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
© 2020 ΥΠΠΟΑ - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας